ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ-ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ

A scientific blog from PhD and Post Doctoral Researchers NTUA, UOA, Athens, Greece.

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Η ευτυχία εξαρτάται από τα γονίδια ή από εμάς;



Ψυχολόγοι στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο Queensland Institute for Medical Research της Αυστραλίας σε έρευνα που έκαναν για το αν η ευτυχία είναι κληρονομική, βρήκαν πως η ευτυχία είναι εν μέρει καθορισμένη από χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μας που είναι κληρονομικά.

Πρόσφατη όμως έρευνα που διεξήγαγε η ψυχολόγος Sonja Lyubomirsky του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια έδειξε πως οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν τον έλεγχο της ευτυχίας τους μέσω συγκεκριμένων πρακτικών:

1. Να είσαι ευγνώμων σε όποιον σου προσφέρει βοήθεια,
2. Να είσαι αισιόδοξος,
3. Να κρατάς τα καλά πράγματα που σου συμβαίνουν,
4. Χρησιμοποίησε τα δυνατά/ θετικά σου στοιχεία,
5. Κάνε μία καλή πράξη

Το να είναι κάποιος ευτυχισμένος εξαρτάται από τον τρόπο που αντιλαμβάνεται, νοηματοδοτεί και ερμηνεύει τα πράγματα. Βασικό ρόλο σ’ αυτό παίζει η ιστορία του: το πώς έζησε, το πώς μεγάλωσε, το ποιος είναι μέχρι τώρα όπως και η κάθε στιγμή που ζει στο εδώ και τώρα και τον αλλάζει. Γιατί τελικά κάθε νέα εμπειρία που ζούμε μας αλλάζει, μας κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ήμασταν πριν απ’ αυτή.

Σίγουρα δεν υπάρχει συνταγή για να είναι κάποιος ευτυχισμένος καθώς το τι κάνει τον καθένα ευτυχισμένο είναι προσωπικό και ξεχωριστό. Και έτσι θα πρέπει να είναι. Ανεξάρτητο από τα πρότυπα ευτυχίας που ορίζουν οι άλλοι. Γιατί μπορεί η επιτυχία σε μία συγκεκριμένη δουλειά να κάνει κάποιον ευτυχισμένο και κάποιον άλλο που θα προσπαθήσει να τον μιμηθεί προσδοκώντας έτσι την ευτυχία, δυστυχισμένο. Γιατί για παράδειγμα για εκείνον η ευτυχία μπορεί να εξαρτάται από τις ουσιαστικές σχέσεις που μπορεί να συνάψει με άλλους ανθρώπους ή το να έχει καλές και ουσιαστικές σχέσεις με την οικογένεια του ή ακόμη το να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να κάνει τις δραστηριότητες που τον γεμίζουν.

Όπως λέει μία γνωστή φράση του Arnold Beisser, «Change occurs when one becomes what he is, not when he tries to become what he is not», που σημαίνει ότι, η αλλαγή συμβαίνει, όταν κάποιος γίνεται αυτό που είναι και όχι, όταν προσπαθεί να γίνει αυτό που δεν είναι.

Σκοπός δεν είναι το άτομο να απαρνηθεί τα δυσάρεστα συναισθήματα, όπως ο πόνος, η θλίψη, που βιώνει αλλά να τα αποδεχτεί και να δει ότι και αυτά είναι μέρος της ζωής. Γιατί μη αποδεχόμενος αυτά, είναι σαν να απαρνιέται ένα κομμάτι του εαυτού του.

Έτσι λοιπόν, ευτυχισμένος γίνεται κάποιος όταν βλέπει, αναγνωρίζει και αποδέχεται αυτά που χρειάζεται για να τον κάνουν ευτυχισμένο και όχι όταν προσπαθεί να αποκτήσει την ευτυχία μέσω πραγμάτων και καταστάσεων που έφεραν την ευτυχία σε άλλους ανθρώπους. Η ευτυχία μέσα μας είναι το σημαντικότερο εφόδιο που κουβαλάμε για να εξασφαλίσουμε την προσωπική μας επιτυχία τελικά.


Πηγή : www.ygeia.gr
            www.kakampoura.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου