ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ-ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ

A scientific blog from PhD and Post Doctoral Researchers NTUA, UOA, Athens, Greece.

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Υπερυπολογιστής στη μάχη κατά του καρκίνου




Ένα πανίσχυρο εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων, που θα βοηθήσει τους ιατρούς σε όλο τον κόσμο να εξάγουν εξατομικευμένες διαγνώσεις και προτεινόμενες θεραπείες καρκίνου για τους ασθενείς τους, βασισμένες σε τρέχοντα στοιχεία, εξελίσσει η IBM σε συνεργασία με το φημισμένο Memorial Sloan-Kettering Cancer Center.


Πρόκειται για την εξειδικευμένη εφαρμογή του συστήματος Watson, το οποίο έχει την ικανότητα να μεταφράζει ερωτήματα τα οποία τίθενται στην ανθρώπινη γλώσσα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να παράγει απαντήσεις βάσει στοιχείων με στατιστική διαβάθμιση, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα εργαλεία ανάλυσης και μια ισχυρή διάταξη επεξεργαστών για να πραγματοποιεί αναζήτηση σε εκατομμύρια σελίδες.


Η πρωτοβουλία αυτή συνδυάζει την υπολογιστική ισχύ του συστήματος της IBM και τη δυνατότητα που διαθέτει για επεξεργασία της ανθρώπινης γλώσσας με την κλινική γνώση, τα υπάρχοντα μοριακά και γονιδιωματικά στοιχεία και το τεράστιο αρχείο ιστορικών καρκίνου του MSKCC, για τη δημιουργία ενός συστήματος λήψης αποφάσεων βάσει αποτελεσμάτων και στοιχείων που προέρχονται από έρευνα.


Στόχος της προσπάθειας είναι να παρέχεται η δυνατότητα στους ογκολόγους -οπουδήποτε κι αν βρίσκονται- να λαμβάνουν λεπτομερείς εναλλακτικές διάγνωσης και θεραπείας, βάσει ενημερωμένης έρευνας και έτσι να αποφασίζουν τη βέλτιστη θεραπεία για κάθε ασθενή ξεχωριστά.


Η ανάγκη για τόσο προηγμένη τεχνολογία προκύπτει από την σταθερά αυξανόμενη πολυπλοκότητα της ογκολογικής αγωγής. Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κοινή αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο προβλέπει ότι 1,6 εκατομμύρια νέα περιστατικά θα διαγνωστούν στις ΗΠΑ το 2012.


Ο καρκίνος δεν είναι μία ασθένεια αλλά έχει εκατοντάδες υποκατηγορίες, κάθε μία με διαφορετικό γενετικό αποτύπωμα. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σημαντικές ανακαλύψεις στη μοριακή βιολογία και γενετική προσέδωσαν νέες προοπτικές στη βιολογία του καρκίνου και στρατηγικές στοχοποίησης συγκεκριμένων μοριακών μεταβολών στους όγκους. Παρόλα αυτά, οι εν λόγω πρόοδοι έχουν ενισχύσει το πολύπλοκο της διάγνωσης και αγωγής κάθε περιστατικού.


Οι ογκολόγοι και οι ιατροί που δεν ειδικεύονται σε συγκεκριμένες υποκατηγορίες καρκίνου αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις προκειμένου να συμβαδίζουν με το όγκο των πληροφοριών που μεταβάλλονται με ταχείς ρυθμούς.


Το έργο ανάπτυξης έχει ήδη ξεκινήσει για τις πρώτες εφαρμογές, οι οποίες περιλαμβάνουν τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του προστάτη. Στόχος είναι οι λύσεις να διατεθούν πιλοτικά σε μία επίλεκτη ομάδα ογκολόγων στα τέλη του έτους.


Το σύστημα IBM Watson είχε γίνει ευρέως γνωστό όταν νίκησε τους διαγωνιζόμενους στο τηλεοπτικό κουίζ Jeopardy.




Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου