ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ-ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ

A scientific blog from PhD and Post Doctoral Researchers NTUA, UOA, Athens, Greece.

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

ΣΩΣΤΟΣ ΥΠΝΟΣ, ΓΕΡΗ ΚΑΡΔΙΑ !!!






Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο πάρα πολύς ή ο πολύ λίγος ύπνος μπορεί να βλάψουν την καρδιά.

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή και δυόμισι φορές περισσότερες πιθανότητες για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι άνθρωποι, πάλι, που κοιμούνται περισσότερες από οκτώ ώρες τη νύχτα έχουν περισσότερες πιθανότητες να νιώσουν πόνο στο στήθος και να πάθουν στεφανιαία νόσο (μια στένωση των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν με αίμα και οξυγόνο στην καρδιά).

Τα ευρήματα αυτά είναι μέρος μιας μελέτης που παρουσιάστηκε στο 61ο Ετήσιο Συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Σικάγο.

«Με βάση αυτά τα ευρήματα, φαίνεται ότι έξι με οκτώ ώρες ύπνου καθημερινά είναι απαραίτητες, αν θέλουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, δρ RohitArora, πρόεδρος της Καρδιολογικής Ιατρικής Σχολής του Σικάγου.

Όταν οι άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά, ενεργοποιείται το τμήμα του νευρικού συστήματός τους που απελευθερώνει τα υψηλά επίπεδα των ορμονών του στρες, τα οποία ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και το σάκχαρο στο αίμα».

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που παρακοιμούνται είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη και να ασκούνται λιγότερο - παράγοντες και οι δύο που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.





Πηγές:  abcNews
            www.sweetblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου