ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΑΡΘΡΑ-ΝΕΑ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΥΠ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ

A scientific blog from PhD and Post Doctoral Researchers NTUA, UOA, Athens, Greece.

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Πλωτή οικολογική μονάδα αφαλάτωσης: Πόσιμο νερό από τη θάλασσα με φυσικό τρόπο




 Το 2007, η «Υδριάδα», ρυμουλκήθηκε και αγκυροβόλησε έξω από το λιμάνι της Ηρακλειάς όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Οι κάτοικοι αγκάλιασαν την προσπάθεια και συμμετείχαν ενεργά, αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος αφού αφορούσε μια από τις σημαντικότερες ανάγκες τους, το πόσιμο νερό.


Με την ενέργεια που παράγεται, η ενσωματωμένη μονάδα αφαλάτωσης μετατρέπει το θαλασσινό νερό σε πόσιμο, δίνοντας μια οικολογική λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας των νησιών. Είναι σχεδιασμένη και κατασκευασμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένει «ακίνητη» κάτω από τις πλέον δύσκολες καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, διαθέτει τηλεχειρισμό για όλες τις λειτουργίες καθώς και δυνατότητα ελέγχου μέσω ασύρματου Internet.

Το σύστημα είναι 100% οικολογικό, αφού δεν χρησιμοποιεί καθόλου καύσιμα, ούτε χημικά για την επεξεργασία του θαλασσινού νερού αλλά λειτουργεί αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – κατά κύριο λόγο την αιολική και, επικουρικά, την ηλιακή ενέργεια. Έτσι, μειώνονται και τα έξοδα λειτουργίας, ώστε τελικά να παράγει πόσιμο νερό με κόστος πολύ μικρότερο από ότι οποιαδήποτε άλλη λύση μπορεί να εφαρμοστεί στα νησιά μας.

Η τοποθέτηση ανεμογεννήτριας πάνω στην πλωτή κατασκευή και η σύζευξή της με την μονάδα αφαλάτωσης προσφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων, όπως:
    • Μειωμένο κόστος σύνδεσης των μονάδων.
    • Δυνατότητα τοποθέτησης της μονάδας μακριά από κατοικημένες περιοχές.
    • Δυνατότητα μετακίνησης της μονάδας ανάλογα με την εποχιακή ζήτηση.
    • Μειωμένο κόστος υλοποίησης αφού ακόμα και μεγάλες μονάδες μπορούν να κατασκευαστούν σε μέρη με υποδομές (ναυπηγεία) και να μεταφερθούν σε μέρη λειτουργίας που δεν διαθέτουν απαραίτητα υποδομές για την κατασκευή τους.
    Η ερευνητική δουλειά αντιμετώπισε  επιτυχώς επιμέρους προβλήματα που σχετίζονται με τη βέλτιστη λειτουργία της μονάδας με μεταβλητή ενέργεια. Στα συστήματα που τροφοδοτούνται αποκλειστικά και μόνο από ΑΠΕ, η διαθέσιμη ισχύς είναι συνεχώς μεταβαλλόμενη: δηλαδή, φυσάει πολύ έχουμε πολύ διαθέσιμη ισχύ, φυσάει λιγότερο έχουμε λιγότερη.
    Σε συνθήκες, λοιπόν, μεταβαλλόμενης ενέργειας,  με την πιλοτική λειτουργία του συστήματος έχουν επιβεβαιωθεί τα ερευνητικά αποτελέσματα και έχουν επιτευχθεί:

     Όσον αφορά στη μονάδα αφαλάτωσης: 
    • βέλτιστη ενεργειακή απόδοση.  
    • μείωση του φαινόμενου των οργανικών και ανόργανων επικαθίσεων στις μεμβράνες. 
    • αύξηση του βαθμού απόδοσης του κύκλου λειτουργίας. 
    • λειτουργία χωρίς χημική επεξεργασία.   
    Όσον αφορά στη πλωτή κατασκευή:
    • καλή συμπεριφορά σε διάφορες καιρικές συνθήκες ανέμου και κυματισμού. 
    • συμμόρφωση με όλους τους κανονισμούς και συμβατότητα με τις σχετικές προδιαγραφές που αφορούν πλωτές κατασκευές. 
    • παρακολούθηση από Νηογνώμονα και νηολόγηση.
    Όσον αφορά στην ενεργειακή διασύνδεση:

    Ευέλικτη και αξιόπιστη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της διαδικασίας αποκλειστικά και μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Όσον αφορά στη συνολική λειτουργία του συστήματος:

    Πλήρως αυτοματοποιημένο και τηλε - παρακολουθούμενο, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη ανθρώπων πάνω στην πλωτή μονάδα (ούτε εξειδικευμένου προσωπικού στα μικρά νησιά).
     
    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε πλοία υπάρχουν μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες όμως τροφοδοτούνται από γεννήτριες Diesel, χρησιμοποιούν δηλαδή ενέργεια από πηγές που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «φιλικές» και έχουν, βέβαια, υψηλό κόστος λειτουργίας. 
    Επίσης, υπάρχουν και μονάδες  αφαλάτωσης, που είναι σταθερές και εκμεταλλεύονται για τη λειτουργία τους την αιολική ενέργεια (π.χ. μεγάλες μονάδες στα Κανάρια νησιά, μια μικρή πιλοτική στη Θηρασιά κλπ).  Λειτουργικές πλωτές ανεμογεννήτριες δεν υπάρχουν, και ειδικότερα τέτοιες που να συνδυάζονται με άμεση χρησιμοποίηση της παραγόμενης ενέργειας από σύστημα αφαλάτωσης.

    Η καινοτομία της παρούσας πλωτής μονάδας αφαλάτωσης έγκειται στο συνδυασμό σε ένα πλωτό μέσο μίας μονάδας αφαλάτωσης και μιας ανεμογεννήτριας, η οποία παρέχει άμεσα την ενέργεια που χρειάζεται η πρώτη. Έτσι, αυτομάτως, η πλωτή μονάδα μετατρέπεται σε αυτόνομη ενεργειακά και φιλική στο περιβάλλον και έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ευέλικτα, δηλαδή οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη πόσιμου νερού, σε νησιά αλλά και στα παραθαλάσσια κομμάτια της ηπειρωτικής χώρας.

    Ο χαρακτηρισμός του έργου ως «καλή πρακτική» συνίσταται στο ότι:
    • ολοκληρώθηκε μέσω αποτελεσματικής συνεργασίας και συντονισμού  φορέων  με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο, προερχόμενων από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. 
    • παράγει πόσιμο νερό με έναν καινοτόμο τρόπο: με κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της διαδικασίας αποκλειστικά και μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική).  
    • επιλύει με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο το κρίσιμο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά νησιά.
    • είναι ενεργειακά αυτόνομο, χάρη στην ανεμογεννήτρια που την υποστηρίζει.
    • είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και τηλε-παρακολουθούμενο, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη ανθρώπων πάνω στην πλωτή μονάδα (ούτε εξειδικευμένου προσωπικού στα μικρά νησιά, που ούτως ή άλλως δεν υπάρχει).
    • έχει ελαχιστοποιημένα κόστη λειτουργίας και συντήρησης.
    • δεν αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον.
    • μπορεί να δώσει λύση στην έλλειψη νερού όπου και όταν χρειασθεί, χάρη στη δυνατότητά της μονάδας να μετακινείται και
    • το αποτέλεσμα του έργου είναι άμεσα αξιοποιήσιμο και οικονομικά βιώσιμο.

    Η Επιτροπή του διαγωνισμού των Βραβείων RegioStars 2008 που αφορούν την επιβράβευση των πιο καινοτόμων περιφερειακών σχεδίων της Ευρώπης απένειμε Ειδική Μνεία στο έργο «Πλωτή, αυτόνομη και φιλική για το περιβάλλον μονάδα αφαλάτωσης, Νότιο Αιγαίο, Ελλάδα»

     
    http://www.hellaskps.gr/bestpractices/proj.asp?pId=77                     


                  

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου